062/ 165 70 89

Zemlja i humus za nasipanje

Zemlja i humus za nasipanje

Humus predstavlja gornji plodni deo zemljišta. Zauzima par decimetara gornjeg sloja tla i sastoji se od mešavine mineralnih jedinjenja organskog porekla i nekih vrsta bakterija. Nastaje izumiranjem biljaka i životinja, odnosno njihovim raspadanjem dolazi do stvaranja ove organske materije. Reč potiče iz latinskog i označava zemlju, tlo. Humus doprinosi većoj vlažnosti zemljišta i popravlja njegovu strukturu zahvaljujući svojoj hranljivoj vrednosti. Veoma je važno iskpavati humus do odredjene dubine, jer se mešanjem sa ostatkom zemljišta smanjuje njegova plodnost.

Transformacija organske materije u humus može se desiti spontano u zemljištu raspadanjem raznih organizama i mikroorganizama ili veštačkim putem, kompostiranjem. Kompost podrazumeva djubrenje zemljišta i zaoravanje organskih materija na odredjenu dubinu, što doprinosi većoj plodnosti zemljišta i u fizičkom i u hemojskom smislu. Humus omogućava organizmima u zemlji, kao i korenu biljke da se hrani i reprodukuje, pa se još naziva i životna snaga zemljišta. Zapravo je teško sasvim precizno definisati humus, i treba ga razlikovati od pukog raspadanja organske materije. Humus može biti stabilan i nestabilan.

Humus je organska materija tamne boje, ali se od drugih organskih materija razlikuje po tome sto se ne rastvara u vodi, u njoj se ipak može koloidno disperzirati. Sadrži velike količine ugljenika, ima veliku sposobnost adsorpcije i zamene baza. Predstavlja smesu različitih organksih supstanci a ne hemijski spoj. Postoji kiseli i blagi humus.

Humus povoljno utiče na strukturu zemljišta. Humizacijom, tj unošenjem humusa u tlo, teška i zbijena zemljišta postaju lakša i rastresitija, povećava se toplota, poboljšava vodni i vazdušni režim. Ako pogledamo hemijsku strukturu, on sadrži sve neophodne minerale i hranljive materije potrebne za pravilan razvoj biljaka. Pored pozitivnog fizičkog i hemijskog blagotvornog dejstva, humus poboljšava i biološki sastav zemljišta. On je izvor ugljenika za rast i razvoj mikroorganizama, koji sa druge strane rastvaraju organske materije i i razlažu na mineralne supstance koje biljke koriste za ishranu. U poljoprivredi treba preduzimati sve mere za poboljšanje plodnosti i himifikacije zemljišta poput kompostiranja, kao što smo već pomenuli.

Ukoiko Vam je humus neophodan za posipanje bašte, zasadjivanje ukrasnog cveća, drveća ili nešto drugo, mi Vam stojimo na usluzi. Nabavićemo i dopremiti humus kod proverenog prozvodjača i dostaviti na željenu adresu u dogovorenom roku. Naša primarna delatnost je prevoz, ali ćemo vam rado odgovoriti na sva pitanja u vezi tipova humusa ili nečeg drugog. Naša prevoznička firma obavlja delatnost prevoza kamionom, bilo da je to humus, šljunak potreban za izgradnju ili adaptaciju, pesak, ugalj, ili neki drugi gradjevinski I ostali materijal. Transport se vrši kamionima kiperima, a materijal možemo nabaviti sami ili po vašem izboru. Pored gradjevinskog materijala prevozimo I druge vrste materijala ili robe. Izuzetno smo profesionalni, brzi I efikasni. Ako želite da Vaš humus stigne u dogovorenom roku , I to po veoma povoljnoj ceni, obratite se nama. Dovoljno je samo da pozovete naš broj, uverite se I sami u našu profesionalnost I efikasnost.Za nasipanje neplodnog zemljista,uredjivanje vrta mi vrsimo prevoz humusa u Beogradu.